Löparskor, jogging, svett och krämpor – om de här orden inte känns lockande och du inte alls är inspirerad av träning är den här artikeln för dig. Oroa dig inte om du inte vet var eller hur du ska börja. Jag hjälper dig i varje steg på vägen!
Det är inte alltid så lätt att börja träna igen efter tio års uppehåll. Förmodligen märker du att flåset inte är detsamma som när du var tjugo. En cykelrunda på helgen känns tung och jobbig, och allt stillasittande har gjort att du har börjat få problem med ländryggen. Fördelarna med fysisk aktivitet känns avlägsna, men nu är det bestämt. Du ska ta upp träningen igen!
Just nu känns det kanske svårt att hinna med någon form av träning. Du har varken tid eller motivation och känner dig dessutom osäker var och hur du ska börja eftersom det känns som att du står på ruta ett. Men var inte så hård mot dig själv! Du kan börja träna gradvis och låta kroppen vänja sig vid rörelse och fysisk ansträngning. Oavsett vilken typ av träning du väljer är det viktigt att välja något som du tycker är roligt, och även om du inte känner något behov för att träna idag kommer din kropp att tacka dig imorgon. Ha tålamod, ge dig ut regelbundet och var snäll mot dig själv så kommer du långt!
Har du inte tid att träna? Det duger inte som ursäkt!
Din första uppgift är att göra lite plats i din kalender, och låt oss vara ärliga: tiden finns för det man prioriterar och din hälsa bör alltid vara med på den listan. Så hitta en lucka och blockera den för framtida veckor. Bra jobbat!
Nu går vi vidare. Du behöver fundera på vilken typ av sport som passar dig bäst.
Föredrar du att träna inomhus? Hemma, kanske? Ensam eller med en coach? Trivs du bättre på ett gym? Vilken träningsform är bäst för dig?
Kanske vill du hellre träna utomhus i friska luften. Men vill du träna ensam eller i en grupp? Med vänner, kanske? Eller en coach? Powerwalk eller löpning?
En annan avgörande faktor för motivationen är vilken effekt träningstypen har på kroppen. Tro mig – resultatet kan vara häpnadsväckande om man har lite tålamod.
För att träningen ska ha någon slags effekt på din kropp är det viktigt att du motionerar regelbundet. Jag rekommenderar att öka antalet träningstillfällen gradvis och börja med ett i veckan. Tre gånger i veckan är det ultimata. Börja lugnt och försiktigt. Ett bra riktmärke är att du ska kunna prata medan du tränar. Öka sedan intensiteten när du känner att du kan det. Lyssna på din kropp.
Vill du trappa upp träningen genom att börja med vardagsmotion? Vi har förslag på hur du kan komma igång!
Till att börja med ska du inte oroa dig, muskelvärk efter träning är normalt, ofarligt och drabbar alla, från nybörjare till elitidrottare. Efter fysisk träning kommer dina muskelceller, som har utsatts för en upprepad och ovanligt stor belastning, att få mikroskador (muskelskador). Under återhämtningsfasen återbildas den skadade muskelvävnaden. Det är detta som orsakar muskelsmärtan. Men det är en positiv signal från kroppen, ett bevis på att du har haft ett bra träningspass och att du gör framsteg!
Alla reagerar olika beroende på hur länge och vilken typ av träning kroppen har genomgått. Med andra ord är det omöjligt att med säkerhet säga om värk och smärta kan undvikas eller inte. Det finns dock några tips och tricks som kan hjälpa till att göra dem mindre allvarliga.
Att äta rätt och vid rätt tidpunkt kan främja din träning, oavsett om du tränar på gymmet eller ute i skogen. Maten gör också skillnad! Försök dessutom att dricka ordentligt under dagen och under träningspasset, så minskar du dessutom risken för kramp och skador.
Nedan länkar vi till våra sportdrycker som kan hjälpa dig att hålla uppe farten i träningen!
Uppvärmning innebär att göra kroppen redo att reagera på träning som kräver användning av ligament, muskler, senor, nervsystemet och det kardiovaskulära systemet. Uppvärmningen bör helst ta mellan 10 och 30 minuter och bör vara av måttlig intensitet och progressiv. Börja med att värma upp dina leder och jogga, till exempel. Detta kommer att förhindra att du skadar dig själv och minska risken för värk och smärta under dagarna efter ditt träningspass.
Absolut inte! Doktor Boudjemaa, som är idrottsläkare, förklarar: "man kan börja träna när man är 30, 40 eller 50 år gammal – eller ännu äldre. Det bästa är naturligtvis att aldrig sluta träna, men det viktigaste är att alltid anpassa träningen efter sin förmåga. Träningen blir annorlunda beroende på din ålder." Att börja träna när man är i 40-årsåldern är inte samma sak som att börja träna när man är pensionär. Därför bör du alltid konsultera en specialist, t.ex. en läkare eller en personlig tränare, som kan hjälpa dig att ta fram ett anpassat program.
En bra träningskamrat i alla åldrar är om du har hund! Läs mer i vår artikel länkad nedan om hur du tränar med din din pälskamrat.
"Jag har ett gym i närheten men vet inte alls hur jag ska börja ..."
Om du vill testa styrketräning är det bra att ta hjälp av en personlig tränare i början, så att du lär dig att använda de olika maskinerna.
Det finns även många träningspass i grupp att välja mellan. Det kan vara skönt att träna med en vän i början, så att ni kan stötta och peppa varandra under de tuffaste delarna av passet. Att träna och slita ihop kan faktiskt bli en rolig upplevelse!
Vilken aktivitet ska man välja på gymmet? Det bästa är att fråga tränarna. De kan vägleda dig efter din nivå, dina önskemål och dina behov (träna kondition, träna musklerna, varva ner etc.).
Utomhusträning kan vara underbart om man gillar att vara ute. Det är härligt för både kropp och sinne att vistas ute i naturen. Det är bra för hjärtat, det ger bättre syresättning för kroppen, det minskar stress och man får dessutom en härlig upplevelse i naturen. Utomhus är möjligheterna oändliga för vilken typ av träning du än föredrar. Om du dessutom tränar i skogen eller på landet kan det lindra stress, och vyerna kan lugna sinnet och underlätta andningen jämfört med träning inne i stan.
Har du 15 minuter över? Oavsett om du vill börja träna efter ett uppehåll eller är ute efter lite daglig motion kan det här enkla programmet hjälpa dig att komma igång med träning hemma. Konditionsträning, muskelstärkande övningar, stretchövningar – vi har tips om hur du kan få in träning i vardagen i alla situationer! Läs vidare i artikeln länkad nedan om du vill ha fler idéer.
Nu har du förhoppningsvis hittat en träningsform som passar dig och dina behov, och som kan hjälpa dig att komma i form och ta hand om din kropp (och ditt sinne!). Det är dessutom ett utmärkt tillfälle att gå på en hälsokontroll nu när du har börjat träna igen, för att få lite tips och råd av en läkare. På så vis får du en bra start på din nya vana.