Vilka muskler tränas vid löpning?

Vilka muskler tränas vid löpning?

Vilka muskler tränar vi när vi springer? Benen känns kanske som det mest självklara svaret men löpning är en sport som gynnar fler muskler än man kan tro! Fortsätt läsa för att lära dig mer om vad du tränar under löppassen.

Ben, bak och bål - så kan vi summera de muskelgrupper som är de främsta som aktiveras under löprundan. Men hur tränas dessa muskler och har all typ av löpning samma effekt på musklerna? Och vad händer med hjärta och lungor när vi konditionstränar? I den här artikeln utforskar vi hur löpning hjälper dig bli både starkare och uthålligare.

Vilka muskler tränar man när man springer?

Vi börjar med det som kanske känns mest logiskt: benen! Rumpa, lår, vader och fötter bidrar alla till att driva oss framåt men även att stabilisera kroppen.

Några muskler du kanske hört om är de muskler du hittar ovanför knät. Framsida lår och quadriceps femoris (vilket betyder fyrhövdad muskel och består av rectus femoris, vastus medialis, vastus lateralis, och vastus intermedius) gör att vi kan föra benet framåt. Sätesmuskulaturen (gluteus maximus, gluteus medius och gluteus minimus) gör att vi kan föra benet bakåt. Baksida lår, hamstring (en muskelgrupp bestående av biceps femoris longus, semitendinosus och semimembranosus), gör att vi kan böja knät. En mindre omtalad muskelgrupp, men ack så viktig, är adduktorgruppen (insida lår) som gör att vi kan hålla benen rakt under oss.

Benmuskler som aktiveras vid löpning

Stablisering och spänst

Utöver de större muskelgrupperna ovanför knät får även vader och alla mindre muskler runt fotled och i fötterna jobba när vi springer. Om du har ett löpsteg där du landar på främre delen av foten är det vanligt att du blir tröttare i vaderna än en person som sätter i hälen först. Detta eftersom vadmusklerna (gastrocnemius och soleus) gör så att hälen lyfts upp och bidrar till vår spänst och explosivitet. Eftersom hälen är lyft från marken om du landar med främre delen av foten först får vaderna jobba hårdare och det kan således leda till ökad muskulär trötthet. Vaderna agerar även som stötdämpare vid löpning och avlastar lederna när vi sätter ner foten.

Om du har ett löpsteg där du landar på främre delen av foten är det vanligt att du blir tröttare i vaderna än en person som sätter i hälen först.

Hjärta och bål

Hjärtat är självklart också en viktig muskel för att vi ska kunna springa. När vi anstränger oss måste hjärtat pumpa hårdare för att tillsammans med lungorna förse alla våra muskler med syre. Även om det inte går att skulptera hjärtat likt andra muskler kan det ändå bli större och starkare. Det kan vara stor skillnad mellan hjärtats storlek hos en otränad och en tränad person vilket gör att dessa personer kan syresätta kroppens muskler på ett mer effektivt sätt.  

Löpningens inverkan på hjärta och bålmuskulatur

Något som också är viktigt för att vi ska kunna springa med en rak, stolt kroppshållning är bålmuskulaturen. Vi behöver konstant engagera vår bålmuskulatur, annars skulle vi springa dubbelvikta. Bålmuskulaturen får inte jobba på samma sätt som till exempel quadriceps men är ändå en viktig muskelgrupp att ha i åtanke när vi pratar om vilka muskler som aktiveras under löppasset.

Nu vet vi vilka muskler vi tränar, men vad händer i musklerna när vi springer? Det korta svaret är att det beror på hur du springer!

Vad händer i musklerna när vi springer?

Man brukar säga att vi har två typer av muskelfibrer (gäller skelettmuskulaturen, ej kardiovaskulära eller glatta muskulaturen); långsamma och snabba muskelfibrer (det finns fler undertyper men vi håller oss till dessa två). De långsamma muskelfibrerna är de vi använder vid uthållighetsidrott och snabba muskelfibrer aktiveras vid explosiv eller högintensiv träning.

Hur många en person har av varje typ beror både på vilken muskel vi talar om, men det påverkas även av genetik.

En person som har fler långsamma muskelfibrer kan till exempel ha lättare för uthållighetsträning än en person med fler snabba muskelfibrer, men istället svårare att utföra tyngre styrkeövningar. Hoppet är dock inte förlorat! Vi kan nämligen omvandla fibrer från ena typen till den andra beroende på den typ av träning vi gör. Så om du är en person med högre andel snabba muskelfibrer kan du omvandla dessa till långsamma muskelfibrer med hjälp av mer uthållighetsträning.

Mjölksyratröskeln

Kanske har du hört om aerob och anaerob träning? Aerob träning är lågintensiv träning där musklerna utvinner energi med hjälp av syre och det är då de långsamma muskelfibrerna vi aktiverar. Anaerob träning är högintensiv träning där musklerna utvinner energi utan syre och det är då vi behöver snabba muskelfibrer. De snabba muskelfibrerna är effektiva på energiutvinning utan syre men inte särskilt uthålliga och vid längre ansträngning bildas mjölksyra i musklerna som restprodukt av den anaeroba energiproduktionen.

Det finns alltså en gräns i ansträngningen där musklerna övergår från aerob- till anaerob energiproduktion. Detta är vad vi brukar kalla mjölksyratröskeln.

Med rätt träning kan vi bli bättre på att använda oss av de långsamma muskelfibrerna även under högre ansträngning och på så vis får vi en högre mjölksyratröskel. Om du springer längre intervaller (gärna så nära din mjölksyratröskel som möjligt) kommer du med tiden att höja tröskeln och kan således springa längre och snabbare innan mjölksyra bildas i musklerna.

Tröskelpass för att bli starkare

Exempel på tröskelpass

• Spring 1,5 km 3-5 gånger med 2-3 minuter vila mellan intervallerna.
• Spring 10 minuter 2-4 gånger med 2-3 minuter vila mellan intervallerna
• Spring 20-30 minuter

Se till att värma upp ordentligt innan och inkludera även en ordentlig nedvarvning efter passet.

Du kan ta reda på ditt tröskelvärde genom ett tröskeltest som utförs i laboratorium där laktatnivåer i blodet mäts under ansträngning. Om du inte vet din mjölksyratröskel så kan man utgå från att tröskeltempo är ett tempo du kan upprätthålla i ungefär 60 minuter. För många motsvarar det samma tempo som under ett lopp på 10-15 km.

Högintensivt löppass

För att öka vår explosivitet och träna våra snabba muskelfibrer behöver vi istället fokusera på högintensiv träning, vi behöver träna över vår mjölksyratröskel.

Exempel på högintensiva löppass:
10-15 sekunder sprint 8-12 gånger med 3 minuter vila mellan intervallerna.
Spring i backe, 30 sekunder snabbt uppåt. Jogga/gå ner som vila. Upprepa 10 gånger.

Se till att värma upp ordentligt innan och inkludera även en ordentlig nedvarvning efter passet.

Styrketräning för löpning
Traillöpning för att bli starkare

Prova traillöpning!

Utöver specifika löppass för att stärka våra muskler kan ett enkelt sätt att engagera fler muskler vara att ge sig ut och springa i skogen! Att springa i skogen är ett bra sätt att utmana våra muskler då underlaget är varierande och dessutom får man träna på koordinationen. 

Är löpning skadligt för knäna?

Många oroar sig för att löpning är skadligt för knän och leder. Om man ökar träningsvolymen eller belastningen för fort kan man råka ut för överansträngda leder och ömma knän. Det är därför viktigt att successivt öka träningsbelastningen och inte göra för mycket för tidigt. Börja därför med korta, lugna pass och träna upp konditionen innan du ger dig på de tuffare intervallpassen eller börjar springa längre distanser. Om vi ökar träningen successivt och fokuserar på att stärka de muskler som belastas under löpning kan vi minska skaderisken.

En bra riktlinje är att inte öka distansen med mer än 10% per vecka.

Har du sprungit totalt 20 kilometer en vecka kan du öka distansen till 22 kilometer veckan därpå och om ditt längsta pass var 10 kilometer kan du öka till 11 kilometer. Att försiktigt öka distansen gör att muskler och leder blir starkare och tåligare så att vi kan ta oss an längre och tuffare pass allteftersom.

Vi behöver använda många muskelgrupper när vi springer och beroende på vår genetik kan vi ha lättare för viss typ av träning än annan, men låt inte det hindra dig från att ge dig ut och njuta av att springa. Fokusera på variation i din träning och blanda tuffa intervallpass med myspass i skogen och kom ihåg styrketräningen om du vill ta din träning till nästa nivå!

Vilka muskler tränas vid löpning?

Catharina

Sportentusiast och ultralöpare

Löpning är livet! Skolan fick mig att avsky löpning men när jag flera år senare insåg att löpning inte nödvändigtvis behöver innebära cooper-test blev jag förälskad i sporten. Jag är inte speciellt snabb men springer mer än gärna ett lugnt långpass i de lokala skogarna (men ett lopp då och då är inte helt fel det heller!).

SPRINGA FÖR ATT GÅ NER I VIKT

SPRINGA FÖR ATT GÅ NER I VIKT

Att jogga är utan tvekan det mest effektiva sättet att gå ner i vikt, eller att hålla en stabil vikt. Löpträning gör att man bränner fett utan att minska på muskelmassan. Men alla som älskar att ge sig ut i löpspåren drivs inte av att se siffran sjunka på vågen; de vill hålla formen och även humöret uppe!

Här delar jag med mig av mina erfarenheter och tips för att du ska kun

Löpning i mörker - 6 tips!

Vinterlöpning, eller löpning på natten, kräver lite mer planering när det gäller utrustningen. Jag har hört många säga att de tycker att det är svårt att gå ut när det är mörkt ute, men låt inte mörkret stoppa dig! Investera i en bra pannlampa så kan du njuta av att springa utomhus året runt.

progresser_grace_a_la_preparation_physique_generale

UTVECKLAS TACK VARE GENERELL FYSISK FÖRBEREDELSE

Alla övningar inom generell fysisk förberedelse (GPP) hjälper dig att bli en bättre löpare

RÄTT UTRUSTNING FÖR VINTERLÖPNING

RÄTT UTRUSTNING FÖR VINTERLÖPNING

Låt inte kyla och snö hindra dig från löpträningen! Allt du behöver är rätt utrustning. Här är våra tips för att slippa frysa så du kan njuta av löpturen även på vintern.

springa med sin hund

TIPS FÖR ATT SPRINGA MED DIN HUND

Testa att ta med hunden ut på löprundan. Speciellt under sommarsäsongen och då temperaturen är behaglig. Man måste tänka på vissa försiktighetsåtgärder så att din fyrbenta vän springer säkert.

Hur hittar jag den rätta pannlampan för mina behov?

Hur väljer jag pannlampa för löpning?

Moderna pannlampor är både lätta och smidiga så de tar inte mycket extra plats i packningen och de sitter bra på huvudet. Det finns även lampor som sitter över bröstet om en tycker att det är jobbigt att ha saker på huvudet.