Tips Cykelsport

CYKELSPORT TIPS

Upptäck våra cykeltips, oavsett om du är mountainbike- eller landsvägscyklist eller om du har en elcykel. Våra råd riktar sig till barn och vuxna och hjälper dig att välja rätt utrustning och njuta av cyklingens fördelar.

Springcykel

Lära sig cykla: varför välja en springcykel?

Sätta sig på sadeln, koncentrera sig, trycka ifrån med fötterna, trampa på pedalerna, ramla. Börja om igen. Att gå från att cykla med stödhjul till att lära sig cykla utan är ingen enkel övergång. En springcykel, alltså en cykel utan pedaler, underlättar den här övergången till en ”riktig” cykel.

välja hopfällbar cykel

Välja rätt hopfällbar cykel

Innan du köper en hopfällbar cykel kan du ta en titt på vilka tre kriterier du bör utgå från när du väljer modell. När du väljer en hopfällbar cykel från Decathlon ska du utgå från hur ofta den kommer användas, hur många växlar den har samt vilken typ av ram.

Vad är bäst till en tvååring: springcykel, sparkcykel, gåbil eller trehjuling?

Springcykel, sparkcykel, gåbil eller trehjuling: Vad är bäst till en tvååring?

Är du förälder till en tvååring och vill främja ditt barns psykomotoriska utveckling? Vad är då det bästa valet: en springcykel, sparkcykel, gåbil eller trehjuling?

velo_enfant_check_de_printemps

Gör barncykeln i ordning för våren

Kölden börjar släppa sitt grepp och solen tittar fram – äntligen vår! Ditt barn är säkert lika taggat som du själv på en cykeltur i vårsolen. Men sakta i backarna! Kolla först igenom att cykeln fungerar som den ska.

cykeltrainer

Så väljer du cykeltrainer

Med en cykeltrainer kan du träna effektivt året runt och anpassa träningen till din målsättning. Här guidar vi dig att välja rätt cykeltrainer och berättar hur du får ut mesta möjliga av träningspassen.

Så väljer du MTB-däck

SÅ VÄLJER DU MTB-DÄCK

Utbudet av MTB-däck kan kännas som en djungel, men vi ska göra ditt val lite lättare. Här kommer en genomgång av allt du behöver ha koll på för att välja ett par MTB-däck som matchar dina behov.

Hur väljer jag elcykel?

Hur väljer jag elcykel?

Du har bestämt dig, du ska införskaffa en elcykel. Men vilken då? Vi guidar dig till att välja rätt modell i tio steg. Att investera i en elcykel är alltid en god idé! Men innan du kan njuta av att susa fram med lite extra fart, måste du förstås välja modell. Och är man inte tekniskt lagd kan det kännas krångligt att jämföra olika batterier, motorer och typer av assistans: vad betyder alla dessa siffror och tekniska begrepp? Här ska vi försöka att besvara dina frågor och ge dig den information du behöver för att välja rätt elcykel för just dig!

välja rätt springcykel för en 2-åring

Så väljer du springcykel

Springcykeln, en "cykel utan pedaler", har många fördelar. Den är en bra väg in i cykelvärlden, eftersom den hjälper barnet att upptäcka omgivningen på två hjul, lära sig hålla balansen och bromsa, och allt detta alldeles själv.

Så förbättrar cykling din hälsa

Så förbättrar cykling din hälsa

Cyklingens oräkneliga hälsofördelar gör det till ett enkelt och effektivt sätt att träna kroppen: det är både bra för hjärtat, ger starkare ben och snabbar på viktminskning. Läs mer här.

mtb

Saker att ta med ut på en stigtur

Du som inte har varit ute i MTB-spåren på länge kanske känner dig osäker på vad du ska ta med dig ut. Här är vår checklista, som hjälper dig att förbereda dig innan du ger dig ut på en härlig stigtur.

cykelillustration

Hur väljer jag cykelbarnstol?

En bra cykelbarnstol sitter stadigt och låter dig skjutsa ditt barn utan att din balans på cykeln påverkas. Barnet sitter fast tryggt i sadeln med remmar över bröstet och fötterna.

hur-valjer-jag-cykelsadel

Hur väljer jag cykelsadel?

Läs våra tips om hur du väljer sadel till din cykel.

pendlare

Fem tips till dig som cykelpendlar

Cykling är det perfekta sättet att ta sig från punkt A till punkt B och samtidigt få vardagsmotion. Men det finns några saker att tänka på för att cykelpendlingen ska bli lyckad. Här är våra fem tips!

Att välja cykelhjälm

Hur väljer jag rätt cykelhjälm?

Cykelhjälmen är ett viktigt tillbehör – den skyddar ju din allra viktigaste kroppsdel. Klicka här för att läsa om hur du väljer rätt cykelhjälm utifrån din cykeldisciplin och huvudomkrets.

Ska jag välja en ram i aluminium eller kolfiber?

Ska jag välja en ram i aluminium eller kolfiber?

Du vill köpa en ny MTB men står inför ett dilemma: vilket material ska du välja på ramen, aluminium eller kolfiber? För att underlätta ditt beslut ska vi lista fördelarna och nackdelarna med båda.

CYKLA FÖR ATT MÅ BRA

Så får cykling dig att må bra

Cykling kan hjälpa dig att tappa vikt, få utlopp för stress och spänningar och förebygga depression. Läs mer om cyklingens positiva effekter här.

MTB

CYKELBYXOR: MED ELLER UTAN UNDERKLÄDER?

Den här frågan kommer upp ungefär lika ofta som frågan om man som cyklist absolut måste raka benen. För vana cyklister är svaret enkelt, men för den som precis har bestämt sig för att börja ta cyklingen lite mer på allvar, och alltså utrusta sig med ett par cykelbyxor, är det inte lika självklart.

Utrusta dig rätt för att cykla i regn

Utrusta dig rätt för att cykla i regn

Du och din cykel, en äkta kärlekshistoria... förutom när det regnar kanske?

Välj citycykel

Vilken citycykel är rätt för dig?

Att ta sig runt på cykel är både billigt, miljövänligt och njutbart! Vi hjälper dig att ta reda på vilken typ av citycykel som är bäst för dig utifrån hur långt du cyklar, hur ofta och i vilken typ av stadsmiljö.

Så väljer du el-mountainbike / eMTB - Decathlon Magazine

Så väljer du el-mountainbike / eMTB

Är du sugen på att skaffa en el-mountainbike? Vi berättar allt du behöver veta för att välja rätt modell!

Saker att ha med sig på en landsvägstur | Decathlon

Saker att ha med sig på en landsvägstur: 5 måsten

Alla har vi väl någon gång gjort misstaget att dra ut på en runda utan tillräcklig utrustning. Oavsett om det är mörka regnmoln eller en punka som sätter käppar i hjulet, så får man bittert ångra att man inte tog med sig de där grundläggande prylarna.

cykelutflykt

Bästa prylarna för cykelutflykten

Här har vi listat prylarna som gör cykelutflykterna smidigare och säkrare!

så lär du ditt barn åka springcykel

Så lär du ditt barn åka springcykel

När ditt barn har lärt sig gå ordentligt, varför inte prova med en springcykel? Här berättar vi hur du hjälper barnet att komma igång med åkningen genom lekar och roliga övningar.

Vilken storlek på barncykeln?

Vilken storlek på barncykeln?

Välj rätt storlek på barncykeln genom att svara på 2 enkla frågor: Hur lång är barnet? Hur gammal är barnet? Se all information här!

Så lagar du en cykelpunktering

Så lagar du en cykelpunktering

Har du råkat ut för en cykelpunka? Här berättar vi hur du lagar punkteringen helt själv. Svårt, säger du? Nej då, det fixar du galant!

Cykel

Sverige-Frankrike, via cykel

Cykelresan – från Sverige till Frankrike.

Impregnera din sportutrustning

Impregnera din sportutrustning

Har dina vandringskängor eller regnjacka börjat tappa sin vattentäta förmåga? Istället för att köpa en ny kan du enkelt återaktivera impregneringen! Ska du impregnera läder, mocka eller textil? Med spray, vattenbad eller tvättmaskin? Vilket är bäst och hur gör du? Vi ger tips och råd!

WEB_dsk,mob,tab_sadvi_int_TCI_2018_STADSCYKLING[8513661]guide stadscykling kallt väder

Stadscykling: låt inte vintern stoppa dig!

Oavsett om du använder cykeln för att ta dig till jobbet, åka och handla eller bara njuta av lite frisk luft på fritiden, sluta inte med det när vintern närmar sig! Med rätt kläder och utrustning kan du övervinna både mörkret och kylan.

Välj mountainbike

Vilken mountainbike är rätt för dig?

Det breda utbudet av olika mountainbikes kan göra det svårt att välja. Här hjälper vi dig att välja rätt mountainbike utifrån hur långa turer du gör, och hur kuperad terrängen du cyklar i är. Läs vidare nu.

Så väljer du vattenflaska eller vätskeryggsäck

Så väljer du vattenflaska eller vätskeryggsäck

Vid fysisk aktivitet är det viktigt att dricka för att ersätta den vätska som försvinner ut genom svettning, och du som cyklar behöver kunna ta med dig drickan ut på rundan. Det kan du göra på två sätt: i vattenflaska eller vätskeryggsäck.

Så väljer du MTB-skor

Så väljer du MTB-skor

Du som håller på med stigcykling behöver ett par lämpliga cykelskor. Det finns olika typer som är olika styva, åtsittande och bekväma och ger olika bra fäste. Här hjälper vi dig att välja de som passar dig bäst!

välja hybridcykel

Så väljer du hybridcykel

Hybridcykeln är ett mellanting mellan en citycykel och en mountainbike, vilket gör den perfekt för turer på blandade underlag. Behöver du hjälp att välja rätt? Läs vår guide!

barn som börjar cykla på landsvägar

BÖRJA CYKLA: LANDSVÄGSCYKEL FÖR BARN

När barnet ska börja en sportaktivitet, så kanske man inte tänker på cykling i första taget. Men att cykla har många fördelar, bl.a. lär sig barnet balans, att utöva en aktivitet i grupp och att hantera sin ansträngning.

velo_urbain_velo_ville_decathlon

Så väljer du citycykel

Vill du komma igång och cykla igen, men vet inte vilken cykel du ska välja? Inte så konstigt, det finns många att välja på. Våra citycyklar är alla utformade för specifika behov och användningsområden. I den här artikeln guidar vi dig till att välja en modell som passar just dig!